Prof. ir. Deborah Nas

Deborah Nas is hoogleraar Strategic Design for Technology-based Innovation op de faculteit Industrieel Ontwerpen bij de TU Delft. 
“Wij zien nieuwe technologieën opkomen en vragen ons af ‘Wat kunnen bedrijven of organisaties daarmee?’ en ‘Hoe verandert dat businessmodellen, markten en strategieën?”, vertelt ze.


5 leerpunten uit China
Deze zomer heeft Nas met Nederlandse en Chinese studenten onderzoek gedaan in China, het land met de meeste deelfietsen ter wereld. Nas legt uit “In China ontwikkelt alles zich sneller en op veel grotere schaal dan in andere landen. De impact van deelfietsen op steden is hierdoor veel zichtbaarder dan in andere landen. We hebben vijf leerpunten geïdentificeerd voor landen waar deelfietssystemen nog in opkomst zijn. Hier kunnen Nederlandse steden hun voordeel mee doen.”


Daarnaast is Nas ook oprichter van het strategische innovatiebureau Sunidee. “Wij helpen organisaties om zich voor te bereiden op een toekomst waarin grote veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld hoe je kunt inspelen op de transformatie die de deeleconomie teweegbrengt in de markt voor mobiliteitsoplossingen. Samen met de klant, en in co-creatie met meerdere stakeholders, bepalen we een strategie om daar mee om te gaan.”


Inspirerende docent
Nas is een inspirerende docent die met beide benen op aarde staat. Ze is ondernemer én professor, en weet haar brede praktijkervaring in innovatie en theoretische kennis in begrijpbare verhalen te vatten, ondersteund met inspirerende voorbeelden.